11 Tips voor oefeningen met diabetes type 2

By Admin_Servier 3 years ago
Home  >  Oefeningen  >  Artikels over oefeningen  >  11 Tips voor oefeningen met diabetes type 2

11 Tips voor oefeningen met diabetes type 2

Bewegen is essentieel voor een goede gezondheid als je diabetes hebt. Volg deze tips om op een gezonde manier te bewegen:

 1. Kies iets leuks: Oefening hoeft niet automatisch de sportschool te betekenen; tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om uit te kiezen. Wat vind je leuk? Wat klinkt leuk? Als je geniet van wat je doet, verlies je de tijd en het werk dat je doet uit het oog. Als bedrijf? Kies een teamsport. Zoals muziek? Probeer eens te dansen. Op zoek naar eenzaamheid? Ga wandelen in de natuur. Wilt u een totale workout? Geef zwemmen een kans. Dit zijn slechts een paar ideeën. Alles wat je hartslag verhoogt, telt mee.
 2. Vraag uw arts om toestemming: vertel uw arts wat u wilt doen. Hij of zij kan ervoor zorgen dat u in de juiste conditie bent en, als dat niet het geval is, enkele maatregelen voorstellen die u er klaar voor maken. Uw arts kan u ook adviseren of de activiteit invloed heeft op uw maaltijden, insulinegebruik of antidiabetische medicatie. Hij of zij kan u ook informeren als er bepaalde diabetesrisico’s verbonden zijn aan de activiteit, bijvoorbeeld ulceratie en breuk in ongevoelige voeten met marathon lopen.
 3. Controleer de bloedsuikerspiegel: Met oefening, kan uw bloedsuikerspiegel zorgvuldige controle vereisen. Als lichaamsbeweging meer dan een uur duurt, controleer dan regelmatig uw bloedsuikerspiegel tijdens uw training. Controleer uw bloedsuikerspiegel na elke training, zodat u deze indien nodig kunt aanpassen. Soms raadt uw arts u aan om ze ook al eerder te controleren.
 4. Houd een snack bij de hand: als je bloedsuikerspiegel laag wordt, is het altijd verstandig om een kleine koolhydratensnack, zoals fruit of een vruchtendrank, bij de hand te houden.
 5. Doe het langzaam: als je nog maar net begint te sporten, pak het dan rustig aan: begin met 10 minuten oefenen. Als je eenmaal een routine op gang hebt gebracht, kun je geleidelijk aan de tijd die je besteedt aan sporten optrekken tot 30 minuten per dag.
 6. Focus op kracht: Probeer minstens twee keer per week aan krachttraining te doen, omdat het de controle van de bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Of u er nu voor kiest om oefeningen te doen zonder apparatuur, zoals push-ups, lunges en hurkzittingen, of om gewichten op te tillen of met weerstandsbanden te trainen, als u voelt dat uw spieren branden of pijn doen, dan weet u dat ze worden gespand.
 7. Regelmatig is goed: door lichaamsbeweging onderdeel te maken van je dagelijkse routine voorkom je een lage bloedsuikerspiegel, ook wel bekend als hypoglycemie.
 8. Bereid je voor: het is een goed idee om je voor te bereiden voordat je gaat trainen als je diabetes hebt. Naast jouw werk kan het nuttig zijn om iemand in de buurt te hebben die weet wat te doen als je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Als u zelf oefent, is het zinvol om een medisch identificatieplaatje te dragen of een kaartje waarop staat dat u diabetes heeft, in geval van nood.
 9. Wees bijzonder voorzichtig met uw voeten: beschadiging van de perifere zenuwen is een potentieel probleem met diabetes, dus is het belangrijk om goede kwaliteit schoeisel te dragen dat geschikt is voor de sport die u beoefent. Ga bijvoorbeeld niet bergklimmen in lichte trainers of joggen in dekschoenen. Uw voet heeft de juiste ondersteuning nodig voor een bepaalde activiteit en als dat niet gebeurt, neemt de kans op voetblessures toe. Controleer en reinig uw voeten dagelijks en meld problemen aan uw arts.
 10. Water: hou een fles water bij de hand, in elk geval.
 11. Negeer de pijn niet: Spierpijn is normaal, vooral als je ouder bent, als je al enige tijd aan het sporten bent. Echter, als irritatie overgaat in harde pijn, stop dan. Pijn is de manier waarop je lichaam je vertelt dat er iets niet klopt. Als je dit signaal negeert en doorgaat met oefenen, bestaat het risico dat je een verder onbeduidend letsel ernstig verergert. Ga langzaam en gelijkmatig aan, dan is er weinig kans dat u gewond raakt.
print
Categories:
  Artikels over oefeningen, Oefeningen