Sporten als u ouder bent

By Admin_Servier 4 years ago
Home  >  Oefeningen  >  Artikels over oefeningen  >  Sporten als u ouder bent

Sporten als u ouder bent

Sporten is geweldig als je jong of op middelbare leeftijd bent, maar is het handig als je met pensioen gaat en je niet meer zo actief hoeft te zijn? Het antwoord is een daverend “ja”! Matig bewegen is goed voor mensen van alle leeftijden. Oudere mensen kunnen zich misschien niet zo snel of zo lang bewegen, maar de gezondheidsvoordelen van regelmatig bewegen in deze groep zijn onbetwistbaar. Regelmatige lichaamsbeweging bij ouderen voorkomt chronische ziekten, verbetert de stemming en verlaagt het risico op letsel. De voordelen wegen veel zwaarder dan de risico’s. Beweging kan een positieve invloed hebben op een verscheidenheid van medische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en dementie, hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker, hoge bloeddruk en obesitas. Er is geen reden waarom een bejaarde met een chronische ziekte geen soort lichaamsbeweging kan vinden die bij hem of haar past.

Welke oefeningen kunnen ouderen doen?

Ouderen hebben niet het uithoudingsvermogen, de kracht of de souplesse van jonge mensen, dus een ideaal oefenschema voor hen bestaat uit activiteiten die al deze fysieke kenmerken in stand houden of langzaam opbouwen.

  1. Bewegings- en uithoudingsoefeningen

Ouderen moeten ernaar streven om minstens een half uur per dag aan lichaamsbeweging te doen die hun hartslag verhoogt en hen sneller doet ademen (cardiorespiratoire uithoudingsoefening). Goede voorbeelden zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Deze activiteiten helpen uw lichaam om zuurstof en voedingsstoffen te leveren en om kooldioxide en afvalstoffen te verwijderen. Als u net begint en snel moe wordt, is er niets dat u ervan weerhoudt om drie sessies van 10 minuten te doen in plaats van een sessie van 30 minuten. Na verloop van tijd zal uw vermogen om te sporten en dagelijkse oefeningen uit te voeren zonder buiten adem te raken, verbeteren.

  1. Kracht en weerstandstraining

Ongeveer de helft van het verlies aan uithoudingsvermogen bij oudere mensen is te wijten aan een afname van de spiermassa. Door krachttraining wordt spierverlies en osteoporose voorkomen en het evenwicht verbeterd. Het maakt gebruik van repetitieve oefeningen, met of zonder apparatuur, om te trainen en spieren op te bouwen. De krachttrainingsapparatuur omvat gewichten, weerstandsbanden en multigymsystemen. Echter, hoewel nuttige apparatuur niet nodig is: lunges, sit-ups, beenverheffen, push-ups, en stersprongen zullen ook nuttig zijn. Alle spiergroepen moeten twee tot drie keer per week worden gewerkt door 1 tot 2 sets van 10 tot 15 herhalingen van matige intensiteit, met pauzes indien nodig. Naarmate de voortgang vordert, kunnen zwaardere gewichten worden gebruikt. Na het sporten is spierpijn normaal en kan een tijdje aanhouden, net als bij het ouder worden, herstelt het lichaam zich langzamer.

  1. Stretching en soepelheid

Stretching wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, maar het is een bijzonder belangrijk onderdeel van het bewegingsregime van ouderen. Door uw spieren langzaam op te warmen en af te koelen, behoudt of verbetert stretching de soepelheid, voorkomt het letsel en minimaliseert het de spierstijfheid. Stretching geeft u de tijd en de mogelijkheid om te beoordelen hoe uw lichaam zich voelt. Het hebben van deze kennis voorafgaand aan de training kan later letsel voorkomen. De disciplines yoga en Pilates bevatten oefeningen voor het strekken en werken van bepaalde spiergroepen, in het bijzonder “kernspieren” in de maagstreek, het zwaartepunt van het lichaam. “Kernspieren ondersteunen alle beweging en kracht in het lichaam; een sterke kern vergemakkelijkt de beweging, bevordert een betere houding en vermindert alle spierpijn.

print
Categories:
  Artikels over oefeningen, Oefeningen