Gezondheidseffecten van groenten

By Admin_Servier 4 years ago
Home  >  Voeding  >  Artikels over voeding  >  Gezondheidseffecten van groenten

Gezondheidseffecten van groenten

De voedingsstoffen in groenten zijn van vitaal belang voor de gezondheid en het onderhoud van uw lichaam. In het algemeen zijn groenten een bron van vele voedingsstoffen, waaronder kalium, vezels, foliumzuur en vitaminen A, E en C. Sommige groenten , zoals broccoli, spinazie, tomaten en knoflook bieden extra voordelen, waardoor ze supervoedsel zijn! Mensen die groenten en fruit eten als onderdeel van hun dagelijkse voeding hebben een verminderd risico op veel chronische ziekten. Het eten van een dieet rijk aan groenten kan het risico op beroerte, kanker, hartziekten en type 2 diabetes verminderen. Waarom? Simpel, de voedingsstoffen in groenten zijn van vitaal belang voor een optimale gezondheid. Kalium is bijvoorbeeld nodig om een gezonde bloeddruk te handhaven. Daarnaast helpt de voedingsvezel uit groenten het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Een tot vier porties groenten worden per dag aanbevolen.


Gezondheidsvoordelen van broccoli

Broccoli dankt zijn naam aan het Italiaanse woord “broccolo”, wat “koolspruit” betekent. Broccoli bevat weinig calorieën en is een goede bron van vezels, rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Alsof deze dingen niet genoeg zijn, bevat een kop gekookte broccoli evenveel vitamine C als een sinaasappel en is het een goede bron van bètacaroteen. Broccoli bevat ook vitaminen B1, B2, B3, B6, ijzer, magnesium, kalium en zink. Broccoli is ook een goede bron van vitamine K en foliumzuur.

Veel van deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Bijvoorbeeld, vitamine C bouwt collageen op en is een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen; kalium is nodig voor de goede werking van zenuwen en hartsamentrekking; en foliumzuur helpt metabole enzymen te functioneren, helpt bij het vormen van rode bloedcellen, en bij zwangere vrouwen vermindert het risico van neurale buisdefecten. De vezel in broccoli bevordert de spijsvertering en kan ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Broccoli bevat ook sulforafaan, een stof waarvan de effecten zijn onderzocht bij verschillende gezondheidsproblemen, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen, kanker, ruggenmergletsel en maagziekten.

Kookmethoden kunnen van invloed zijn op het nutriëntengehalte en de gezondheidsvoordelen van broccoli. Koken kan tot 90% van de voedingsstoffen uit broccoli verwijderen, dus andere kookmethoden – zoals stomen, braden, koken met een wok of in een magnetron – verdienen de voorkeur. Als u op zoek bent naar een nieuwe manier om van broccoli te genieten, probeer dan eens te roosteren! Plaats verse broccoli op een met aluminiumfolie beklede metalen plaat en spray met kookspray. Bestrooi met een snufje zout en wat Parmezaanse kaas. Rooster de broccoli op 230 graden Celsius gedurende 15 minuten. Roosteren geeft broccoli een heerlijke nootachtige smaak!

Om uw broccoli vers en knapperig te houden, bewaart u hem in de koelkast in uw groentevak, ongewassen in een geperforeerde zak en probeert u hem binnen een paar dagen te gebruiken.

Gezondheidsvoordelen van spinazie

Popeye de zeeman was gerechtvaardigd in zijn liefde voor spinazie. Deze groene, bladgroente is een grote bron van vitamine A en K en een goede bron van foliumzuur. Normaal gezichtsvermogen vereist vitamine A. Een tekort aan vitamine A leidt tot “nachtblindheid”, een aandoening waarbij het oog zich niet aanpast aan lage lichtniveaus. Vitamine A is ook betrokken bij de regulatie van de normale werking van het immuunsysteem. Vitamine K is essentieel voor de werking van veel bloedstollingseiwitten. Foliumzuur speelt een rol in de stofwisseling, de productie van rode bloedcellen en de ontwikkeling van de foetus.
Hier is een goede manier om spinazie te bereiden: gooi gestoomde spinazie met vers citroensap, olijfolie en geperste knoflook. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas. U kunt ook lagen gestoomde spinazie toevoegen aan zelfgemaakte lasagne of gekookte spinazie mengen met pijnboompitten. Verse spinaziesalades maken een makkelijke maaltijd of zijn heerlijk als bijgerecht.

Gezondheidsvoordelen van tomaten

Hoewel er tomaten in een grote verscheidenheid aan kleuren zijn – rood, geel, oranje, groen en paars – associëren de meesten van ons het woord “tomaat” met de kleur rood. De verbinding die verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten, lycopeen, beschermt de tomatenplant tegen overmatige lichte schade. Lycopeen is ook verantwoordelijk voor een aantal van de gezondheidsvoordelen van deze “culinaire groente” (botanisch is een tomaat een vrucht).

Lycopeen, een krachtige antioxidant, kan schadelijke vrije radicalen in het lichaamsweefsel elimineren, naast het verhogen van de productie van lichaamseigen antioxidantenzymen. Hoge inname van lycopeen kan bescherming bieden tegen sommige hart- en vaatziekten en kanker, waaronder prostaatkanker bij mannen. Mannen met een hogere inname van tomaten en tomatenproducten hebben een lager risico op prostaatkanker: het eten van de helft tot een kopje tomaten en/of tomatensaus per week kan het risico op prostaatkanker verminderen. Vroege atherosclerose en een hoger risico op een hartaanval worden geassocieerd met lagere niveaus van lycopeen in het lichaam.

Lycopeen moet, net als andere carotenoïden, met vet worden gegeten om in het maagdarmkanaal te worden opgenomen. Zo weinig als 3-5 gram vet in een maaltijd zijn meestal voldoende om lycopeen op te nemen. Tomatensaus en ketchup hebben een hoger gehalte aan lycopeen dan rauwe tomaten. Als u geïnteresseerd bent in de gezondheidsvoordelen, maar niet de smaak, van tomaten, kan lycopeen ook worden gevonden in watermeloen, roze grapefruit, roze guave, en papaja. Echter, voordat u tomaten weggooit, is het vermeldenswaard dat sommige tomatensoorten wezenlijk anders en beter smaken dan andere, bijvoorbeeld, de smaak van trostomaten wordt erkend als lekkerder dan die van conventionele tomaten.

Gezondheidsvoordelen van knoflook

Naast het gebruik in de voedselbereiding wordt knoflook al duizenden jaren gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde. Knoflookteentjes bevatten een aantal verbindingen die van invloed zijn op de gezondheid: allicine, het ingrediënt in knoflook dat het ook zorgt voor de geur; zwavelhoudende moleculen genaamd polysulfiden; ajoene; en zink, mangaan, selenium, vitamine B6 en vitamine C.

Allicine, dat schade door vrije radicalen remt en bacteriën doodt, is nuttig bij de behandeling van wonden. Van polysulfiden wordt aangenomen dat ze de productie van endotheel-afgeleide ontspanningsfactor stimuleren, wat vaatverwijding veroorzaakt en bijdraagt tot een lagere bloeddruk bij hypertensie. Ajoene is ook potentieel nuttig voor wonden; het is een antimicrobieel middel met antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Als zodanig wordt knoflook soms gebruikt voor de behandeling van: verkoudheid, huidinfecties, zoals ringworm en voeschimmel en infecties veroorzaakt door gram-negatieve bacteriën, zoals E. coli, of gram-positieve bacteriën, zoals S. aureus. Daarnaast worden de antitrombotische eigenschappen van ajoene nuttig geacht bij het voorkomen van beroerte en andere hart- en vaatziekten. Mangaan en selenium zijn belangrijke componenten van enzymatische cofactoren.

Knoflook kan worden gezien als iets van een wondermiddel. Naast de hierboven genoemde aandoeningen wordt ook beweerd dat knoflook van nut is bij of tegen: bepaalde kankers, parasieten, depressies, spijsvertering, vermoeidheid, artritis, spijsverteringsziekten, lepra, constipatie, hitteberoerte, nierstenen, bevalling, tandpijn, astma, en longaandoeningen. Een lange en gevarieerde lijst op zijn zachtst gezegd!

Vanuit een kookperspectief kan knoflook worden toegevoegd aan vrijwel elk hartige gerecht, van pastasauzen, hamburgers en roerbakken tot stoofschotels, gegrilde groenten en aardappelpuree.

U kunt de zoutconsumptie verminderen met dit gezonde alternatief; de volgende keer dat u in de verleiding komt om naar de zoutpotje te grijpen, denk er nog eens over na – probeer in plaats daarvan wat gehakte knoflook toe te voegen (knoflook is van nature erg natriumarm)! De complexe smaak kan diepte toevoegen aan elk recept.

print
Categories:
  Artikels over voeding, Voeding