Geroosterde aubergine met feta dipsaus

By Admin_Servier 3 years ago
Home  >  Voeding  >  Recepten  >  Geroosterde aubergine met feta dipsaus

Geroosterde aubergine met feta dipsaus

12 porties

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote aubergine
  • 30 ml citroensap
  • 60 ml extra vierge olijfolie van eerste persing
  • 75 g fetakaas, bij voorkeur Grieks, verkruimeld
  • 80 g rode ui, fijngehakt
  • 1 kleine rode paprika, fijngehakt
  • 1 kleine chilipeper, zoals een Jalapeño, met zaadjes en gehakt (optioneel)
  • 5 g fijngesneden verse basilicum
  • 4 g platte peterselie, fijngesneden en fijngehakt
  • 0,5 g cayennepeper, naar smaak

Voedingswaarde (per portie):

Energie: 55.8 kcal
Koolhydraten: 1.9 g
waarvan suikers: 1.3 g
Vetten: 6.5 g
waarvan verzadigde vetzuren: 1.5 g
Omega3: 0.1 g
Vezel: 1 g
Natrium: 146.7 mg

 

Instructies:

  1. Plaats het rooster van de oven ongeveer 15 cm van de warmtebron en verwarm de gril voor.
  2. Bekleed een bakvorm met folie. Plaats de hele aubergine op de pan en prik er een paar gaatjes in om te ontluchten met stoom. Bak de aubergine, draaiend met een tang om de 5 minuten, totdat de schil verkoold is en een mes gemakkelijk door het dichte vruchtvlees gaat, 14-18 minuten. Overzetten naar een snijplank en laten staan tot het koel genoeg is om te hanteren.
  3. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en schraap het vruchtvlees in een middelgrote kom met citroensap.
  4. Voeg olie toe en roer met een vork tot de olie is opgenomen. Het moet een beetje grof zijn.
  5. Roer feta, ui, paprika, chilipeper (indien gebruikt), basilicum, peterselie en cayennepeper erdoor. Proef en voeg zo nodig suiker toe.
Voedingsadvies:

Deze dip is ideaal voor een vers en licht voorgerecht met rauwe groenten en/of broodschijfjes. Het is niet nodig om er zout aan toe te voegen, want feta is al een gezouten kaas en kruiden brengen ook veel smaak met zich mee.

print
Categories:
  Recepten, Voeding